20.8.09

Korsana Hayır derken?

Dexter'ın 4. sezon ilk bölümü internete düşmüş... Son günlerde hayatımdaki en güzel gelişme! Yengeniz /görümceniz (Ege Kayacan'dan bayan açılımı) yarın turneden dönünce seyredeceğiz artık... Bu mutluluğumu burada paylaşırken inceden korkuyorum aslında. Korksana karşı ciddi bir mücadele başlayacakmış yakında ülkemizde de, ciddi para cezaları hatta hapis söz konusu...

Korsan konusu kafamda netleşmedi... Fikir hırsızlığı diyeceklermiş artık! Yahu ben dexter'ı torrentleyince "benim çok güzel bir fikrim var, sevimli bir seri katilin açık saçık sahnelerle süslü dizisini çekeceğim... Hatta çektim!" mi demiş oluyorum?

Kelime oyununu bir tarafa bırakarak şunları da sormak istiyorum:

Çok güzel bir albüm aldım... Bunu çok sevdiğim bir arkadaşıma çekmek istiyorum... Korsanlık mı yapıyorum?

Cevap evetse, nerede insanlık? Yok canım, o kadar da değil diyorlarsa çok sevdiğim ve yüzlerini hiç görmediğim bir takım torrent arkadaşlarımla paylaşmam da ne sakınca var?

Fikir eserleri söz konusuyken tüketici hakları nedense unutuluyor... Albüm aldım dandik çıktı, neden iade edemiyorum?

Televizyon dizileri ayrı bir muamma... İnsanlara zaten bedava ulaşan bir şeyi yayınlanmasından sonra paylaşmanın sakıncası ne? DVD satışları falan demesin kimse...

İnternet ruhunu kaldırım tezgahlarındaki korsan satışlarla bir tutmak yanlış!

Fikir haklarından önce fikir ve ifade özgürlüğü... Youtube hala kapalı!

12 yorum:

Daçe dedi ki...

"Çok güzel bir albüm aldım... Bunu çok sevdiğim bir arkadaşıma çekmek istiyorum... Korsanlık mı yapıyorum?"

bildiğim kadarıyla şahsi olarak 10 cd/dvd'ye kadar çoğaltma hakkın var ege abi, ama onu da "kendine" çoğaltabiliyorsun sanırım, arkadaşa veremiyorsun. kafamdan sallıyorsam namerdim, ciddi söylüyorum:)

aboskal dedi ki...

eski kasetlerimizi mp3 yapınca ne oluyor? haşa, ben yapmıyorum. bisikletime teyp takıp geziyorum.

.. dedi ki...

ya bi de o zaman kütüphane mantığı da yanlış değil mi. biri alıyor, herkes paylaşıyor işte.
hı?
imza:
kütüphane gibi ulvi bir oluşumu, korsan tezgahlarıyla bir tutma densizliği gösteren gerzek okuyucu.

Bora Ünal dedi ki...

İş, bu kadar kolay paylaşılınca sorun haline geliyor. Eskiden de video kasetler çoğaltılıyordu ama zor olduğu için yaygınlaşamıyordu. Kimse de sesini çıkartamıyordu. Aldığın kitabı arkadaşına verdiğinde, ortak alanlardaki gazeteleri okuduğunda ne oluyor? 1 taneden birçok kişi faydalanıyor. Bu arada Ege'ye katılıyorum. Aldığın albüm yada film kötü çıkınca ne yapacaksın? Az buz değil yerlisi 13 TL yabancısı 25-30 TL. Starbucks'da beğenmediğin içeceği değiştiriyolar. Yarısını içsen bile...

Oya dedi ki...

böyle durumlarda empati yapmak çok sempatik olmasa da faydalıdır diye düşünmüşümdür hep..
şimdi sizin yapmış olduğunuz bir seslendirmeyi,
başka bir ürün üzerinde,
izinsiz kullansalar?
ya da "başlayınca modern sabahlar, bir anda değişir vaziyet" nakaratını,
"başlayınca seda sayanlar, bir anda değişir vaziyet" şeklinde duysak?

bunun sınırı nedir ben de bilemiyorum ama..
mesela ben de hani sizin şu geçen gittiğiniz paris'ten mona lisa'nın çala kalem bir karakalem kopyasını 2 yuroya mı ne satın almıştım..
şimdi bu durum leonardo'ya haksızlık değil midir?

ancak, sınırlar söz konusu olduğunda adem oğlu olarak sınırları esnetmeye müsait yapımızdan mütevellit bunu da don lastiğine çevirmemiz muhtemeldir..

ayhhhh!
bunaldım!
uzun lafın kısası:
ben korsana karşıyım..
emeğe saygı derim..

Berkin Bozdoğan dedi ki...

O zaman burada beğenmeme durumunda iade eklenmeli kanuna nizama.

Erkan Yılmaz dedi ki...

kusura bakmayın ama, buradaki tüm fikirlerin yanlış olduğunu düşünüyorum.

Çok güzel bir albüm aldım... - Bunu çok sevdiğim bir arkadaşıma çekmek istiyorum... Korsanlık mı yapıyorum? Evet, aldığınız bir kazağın bir kopyasını oluşturup arkadaşınıza veremezsiniz. İsterseniz kendi kazağınızı verebilirsiniz.

Fikir eserleri söz konusuyken tüketici hakları nedense unutuluyor... Albüm aldım dandik çıktı, neden iade edemiyorum? Çünkü paketi açılan hiç bir ürün iade edilmez.

Televizyon dizileri ayrı bir muamma... İnsanlara zaten bedava ulaşan bir şeyi yayınlanmasından sonra paylaşmanın sakıncası ne? DVD satışları falan demesin kimse... Bedava ulaşmıyor, çünkü aralarında reklamlar oluyor, Amerika televizyonları dizilerin bölümlerini internete koyuyor ama yanlarına reklam alıyor.

bikalemun neco dedi ki...

konkordları çeksene bana :)

NoktasizvirguL dedi ki...

Bu çağda hiç birşeyin korsanını yasaklayamazlar. Tüm insanlık korsandan vazgeçip bıraksa ben devam edeceğim.

Emre KORLU dedi ki...

bence dikkat et bu post bile elden gidebilir..harika bir yazı olmuşççteşekkürler..:)
yüreğine iyi bak..

Unknown dedi ki...

Korsana karşı olana karşıyım... İnternet'ten mp3, film indirmek nasıl bir marketten birşey çalmayla denk tutulur?

Bakın yazılım dünyasında eskiden 2 satır kod yazsanız bile parayla satardınız. Ama şimdi ne oldu? En baba programlar artık açık kaynak kodlu. Yani alması, değiştirmesi, satması bedava... Adobe, Microsoft falan gibi şirketler bile artık birçok yazılımını açık kaynak kodlu çıkarıyor. Diyeceksiniz ki millet enayi mi, o kadar uğraştığı kodu bedavya veriyor? Öyle değil işte, o adam da kazançlı çıkıyor bu işten, hem kendini tanıtıyor, hem yazdığı kodu bedavadan test ettiriyor, ortak bilgi bankasına bağışta bulunuyor işte...

Sen hiçkimse seni tanımazken şarkının videosunu Youtube'a veriyosun, mp3lerini ortama salıyosun, bu sayede tanınıyosun, sonra da bu işe karşı çıkıyosun. olmaazz...

Zaten bi de albüm satışlarından sanatçı kazanmıyor, asıl şirketler kazanıyor. Sanatçı dediğin gelirini konserden, programdan, turneden, reklamdan elde ediyor.

Bu iş 3-5 seneye değişri de o zmanda bikaç kişinin canı yananr o kadar...

Unknown dedi ki...

Selamlar,

İlk önce bir tasarımcı olarak fikir haklarına görüşümü belirteyim bende...

Ege'ye korsan tanımı konusunda katılıyorum (ki ben katılmasamda korsan tanımı zaten bu işten çıkar elde etmeyi kapsıyor).

Daha önce bir arkadaşın yazdığı karakter konusundan örneğimi vereyim; "ben bir kasap çizdim birisi alıp bunu broşüründe kullandı." Bence bu suçtur (yine bence değil kanunen de öyle). Fakat alıp bayram tebriği yaptı?!? O zaman kendi adıma bir maddi karşılık beklemem, tabii ki o eserin benim tarafımdan yapıldığının bilinmesini isterim ama maddi karşılık istersem bu iki yüzlülük olur. Neden mi? Bu ülkede kaç kişi evindeki illustrator, photoshop ya da freehand programlarını satın alıp da kullanmıştır? Eğer o yaptığı çizimi o programlarla yapıp sonra fikri haklar derse o zaman bu iki yüzlülük olmaz mı?

Şimdi asıl söyleyeceğimi söyliyeyim.

İnsanlar internetten müzik, film ve kitap indirmeye karşılar ama kendileri yapmasalar bile faydalarından yararlanıyorlar. Neler mi? Mesela hatırlar mısınız kaç liraydı bir yabancı CD internetten önce? Ya da kitaplar? Şu andakinin 6-7 katıydı (oranlarsak). Ve sanmayın ki bu paralar müzisyene, söz yazarına vb. kalıyor. %90-%99 oranında (şaka yapmıyorum) yapımcı firma alıyor ve müzisyene diyor ki sen konserden vb. kazanacaksın biz albüm yapıp senin reklamını yapıyoruz. Tabii ki Metallica gibi kendi şirketleri olan müzisyenler karşı çıktı fakat yenilerine yer açılmadı mı? Yeni ve orjinal birsürü grubu internet sayesinde dinlemedik mi? Eurovision şarkılarını hiç mi indirmediniz?

İnternetten download müzisyene, yazara avantaj sağlamıştır, büyük şirketlerin altında ezilmek yerine kendi sitelerinden satmak, kendi tanıtımlarını yapma imkanı vermiş ve bu sektörlere yeni müzisyenler ve yazarların kimseye yalakalık yapmadan sadece yetenekleri ile girebilmelerini sağlamıştır.

İnsanlara televizyonlardan yaptıklarının hırsızlık olduğunun söylenmesinin en büyük nedeni o reklamları (eskiden olduğu gibi yazar, müzisyen haklarını kendi yediklerini günlere dönme çabaları olan) büyük şirketlerin yapmasıdır.