17.10.09

Börek Elementleri

Dört elementi sayalım: Kıyma – Peynir – Ispanak – Pastırma… Dikkat ettiyseniz bunların arasında patates yok. Olmamalı da! Aslında bu yazıyı uzun zamandır yazmak istememe rağmen bekletiyordum. Memleket akla gelen her türlü konuda bölünmüşken yeni bir kırılma (kırılım) yaratmaktan çekiniyordum. Düşüncelerimi siyasi görüşünüzü bir yana bırakarak okumaya çalışın lütfen.

Patatesli börek börek değildir… Bakın patatesli börek yiyen insan değildir, demiyorum. Demokratik bir toplumda isteyen patatesli de yer… "Patdiz" diyen çıkarsa, onu da çeşitliliği kutlamak adına kucaklayacağız elbette. Ama o karşımızda böreğini yerken biz de düşüncelerimizi söyleyeceğiz… "Böreğinden tiksiniyorum ama onu istediğin gibi yiyebilmen için canımı bile vermeye hazırım." Sözünü aklımızdan çıkarmayacağız.

Bu arada çok değerli düşünür Mahmut Yüksel'in sözünü de hatırlayalım:

"Yıllarca Robinson Croeso gibi zenginden alıp fakire verdik de ne oldu?"

Bana tüm iyi niyetiyle börek ikram eden nice arkadaşımın kalbini kırdım, böreğin patatesli olduğunu anlayınca… Bir kez daha buradan özür dilerim. Ama bir kez daha söylemekte fayda var: Patatesli börek börek değildir!

Börek, zahmetli bir şey… Yufka gibi bin bir zorlukla hazırlanan bir malzemeye dayanıyor. Daha malzemeler hazırlanması, yerleştirilmesi, şekillendirilmesi ve pişirilmesi falan var… Bu kadar yoğun emek içeren bir sürece patates katmak ne demek? Oscar gecesinde Soner Arıca'nın sunucu olması gibi bir şey…

Madem o zahmete katlanıyorsun kavur kıymanı adam gibi. Son dakikada kıvırma…

  • Ege bey, herkesin durumu yok! Anca patates koyabiiyoruz…
  • Değerli arkadaşım illa kıyma demiyorum ki ben… Ete gücü yetmeyen (yufkaya da bulaşmasın demeyeceğim) peynir koysun. Bunun ıspanağı var, ısırgan otu var hesaplı olsun istiyorsan.

Patates ekonomide "inferior good" kavramının tek örneği. Başka örnek duymadım bu güne kadar…

Haa, ben patates düşmanı da değilim. Getir kızartmasını yiyelim ketçapla… Koy yanına patlıcanı sarımsaklı yoğurtla göbek ata ata yiyelim. Ama lütfen ,adeta masallardan çıkıp soframıza gelmiş olan, yufkanın içine koyma!

11 yorum:

case2501 dedi ki...

Ege, açlıktan ölmek üzereyken patatesli börek yemek caizmiş diyolar. Ne diyosun?

Onur Baykal dedi ki...

Patates faşizmine hayır! İnsanları yedikleri börek türüne göre ayırmak ayıptır. Tamam börekleri içlerine göre ayırabilirsiniz ama insanları asla! Ben de patlıcan sevmem ama patlıcan yiyen insanları ayrı olarak sınıflandırmıyorum.
Patatese karşı olan savaşınızda Alin'e patatesi sevdirerek köstek, patatesin de Amerika'dan gelen bir yeni dünya sebzesi olduğunu belirterek de size destek oluyorum.

bikalemun neco dedi ki...

egecanım! şahanesin. patatezli gözleme ha keza! hamurun içine patatez koyan kafa, muasır medeniyet seviyesine yanaşmamıza taş koyan kafadır. (ekmeen içine yanına soanla olursa belki anca o zaman patatez-hamur bütünleşmesine olurum var...bilemedin patates...)

Dadaist dedi ki...

MErcimekli tavsiye ederim o zaman on numero bi tat!

Unknown dedi ki...

Bi de patdizli poğaça/pohça/poaça var bak, onun gideri var çok fena...

Yazmak iyidir... dedi ki...

Bol kara biber ve bolca kaşar peyniri eklenerek hazırlanmış patatesli iç'ten hazırlanan börek gibisi yok. Oh olsa da yesem. Gece gece üşenmesem de yapsam hatta.

marikaki dedi ki...

efendim patlıcanlı börek de çok lezzetli bir şeydir, izmirliler de pek iyi bilir bunu. öte yandan sütlü/laz böreği denen muhallebili börek şahanesidir böreklerin. ama ille de en iyisi dersek peynirli su böreğinden ötesi boştur :)

s1 dedi ki...

ideal börek, hem kıymalı hem pattesli olmayı bilen börektir.... bir börek sadece kıymalıysa gösteriş budalası olmuş, kendini şaşırmıştır. sakınılmalı. halbuki aynı kıymalı böreeee 1az pattes ekledinmiydi, "ben neymişim lan" tarzı o ukala tawrından sıyrılır ve ayağı yere basar o böreein. ideal oran %40 kıyma, %60 pattesdir. ammaaa yiyecek insan çok ukala bişeyse kıyma oranını düşürerek aynı etkiyi sağlamakta mümkündür. Afiyet olsun.

lifetrainee dedi ki...

Börek dediğin her tür açılıma ne olursan ol gel diyendir. Patlıcana, patatese, kabağa... taşına toprağına, canım feda bir kilo patat uğruna :)

Unknown dedi ki...

Patatesli börek mi olurmuş ya...

Adsız dedi ki...

Ben gerekirse bi kat tatli patdizli bi kat odemis patdizli borek yapar, barnaklarimla beraber yerim.

borekcilik zaanatinda asil maharet, patdizi borekle sevistirebilmektir.

bu boyle biline!