17.11.09

Küçük Beyin Maceraları 1

Nekahet döneminde seyrettiğim filmlerden falan bahsetmek istiyorum ama, bu kadar yaygara kopardıktan şu ameliyat işini noktalamak lazım. En baştan başlayayım…

2004'2tekş ilk ameliyat korkutmuştu beni… Gerçi ameliyattan önce berbat bir haldeydim; tutunmadan yürüyemiyor, gözümü kapayınca dengemi kaybediyordum falan. En ufak hareketimi şiddetli zonklamalar izliyordu. Ama tabii pipim her şeye rağmen zımbamsıydı.

Kendimce koyduğum teşhislerden ilki boyun tutulmasıydı… Gece terlediğim için boynum tutuluyordu, o da ağrı yapıyordu bana göre… Bir gece boynuma tülbent bağlayarak yattım. Bugün bu metodun tümöre fayda etmediği gibi boyun tutulmasında da etkili olmadığını biliyoruz. Uykuda kendini boğma amacıyla kullanabilir isteyenler.

İkinci teşhis orta kulak enfeksiyonuydu… Bunun için bir MR çekildi. MR sonuçlarını almaya gittiğimizde beni bir kenara çektiler… O anda biraz tutuşuldu. MR'ı görseniz cillop gibi! O kadar büyük ki alınması gereken kitle, beynin bir parçası gibi duruyor.

"Benim adım Prof. Akalan / Tümör buldu mu tak! alan…"

Elimizde MR'ımızla Prof. Dr. Nejat Akalın'ın karşısına çıktık… Durumu anlatmaya başladı. İlk saniyeden itibaren bir güven oluştu bende. Zaten modern tıp karşısında tavrım bellidir: Adam doktor, biliyor da konuşuyor… Hepten bıraktım kendimi. Nejat Bey durumu anlattı, anlattı… Hangi ilaçla halledeceğimiz konusuna geldiğimizi zannettiğim anda "ameliyat" kelimesi telaffuz edildi. Farmakolojiye çok hakim değilim ama ameliyat diye ilaç olmayacağını biliyordum. Amelidin ya da amelitrix falan olsa bir derece. "İki gün sonra yatın ertesi gün alalım…" dendi.

"Alın bu kafayı, eti sizin kemiği benim!" dedim. "Kemiği de benim…" dedi Nejat Bey bütün nezaketiyle…

Ameliyat güzel geçmiş… Ben en son "Arkadaşlar yavaş yavaş, acele etmeden…" dediğimi ve 10'dan 7'ye kadar sayabildiğimi hatırlıyorum.

"Açılın, laik hasta geliyor…"

Anesteziden kalkışım rezaletti… Bazısı çok öfkeli kalkarmış. Ben çok neşeliydim ama ağzım pisti! Herkesin anasına bacısına küfredersem etrafımdakileri güldüreceğimi falan düşünüyordum herhalde. Bir de ameliyattan çıktığımı anlamamıştım. Yoğun bakıma giderken ameliyata yeni gireceğimi zannediyordum. Koridorda sedyeden sağa sola laf atarak ilerlerken hastabakıcıların güldüğünü hatırlıyorum.

Yoğun bakımda acayip neşeliydim... Sondanın çekilişini hatırlıyorum yalnız, o fenaydı. Habire çişimi yaptığımı zannediyordum. Hemşirelerden biri "Tutabilecekseniz çıkaralım…" dedi. Neyi tutabileceğimi düşünürken, hemşire tuttu…çıkardı! Koptu dedim… Kafamızın derdine düştük pipimizi boşladık olacağı buydu, dedim. Kopmamış… Zımbamsı olması korumuş. Sonrasında genç bir hemşire geldi dinleyicimizmiş… "İki dakika önce gelsen pipimi de görecektin…" dedim. O gece bir daha görmedim onu.

Sonra işte iyileştim…

Ve gene kötüleştim. Yarın yazarım…

17 yorum:

Onur Baykal dedi ki...

Modern tıbba güvenim tam da doktorlara pek o kadar tam değil. Anestezi altındayken kim bilir hastayla neler yapıyorlar. Korkunç!

Muzaffer dedi ki...

Dikislerin bulundu bolgenin fotgrafini alabilir miyiz? Tekrar gecmis olsun.

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Çok geçmiş olsun,bir daha da olmasın.

altın olan her şey parlamaz dedi ki...

çok geçmiş olsun.

s1 dedi ki...

umuyorum anlatacagin diger maceralarla bu iş son bulacak ve hep beraber gülüp geçecegiz... çoook geçmiş olsun! cheers,

Tari Eluch dedi ki...

Çok çok geçmiş olsun. Şu yazıyı okurken de güldürdünüz ya bizi ne diyeyim artık size :) Umarım bu son macera olur.

Turunç dedi ki...

cok gecmis olsun,
umalim son olsun.

Çağla Yücel dedi ki...

ailenizle beraber sağlık, başarı, huzur dolu uzun bir ömür diliyorum. bu son ameliyatınız olur inşallah. (pipiye ilişkin aktarmış olduğunuz pozitif notlardan dolayı yaşlılığınızda da herhangi bir operasyona ihtiyaç duymayacağınıza gönülden inanıyor; binaenaleyh iç rahatlığıyla bu son ameliyatınız olsun diye temenni ediyorum)

o değil de; mensur türdeki türkçe bir eserde "tabii pipim her şeye rağmen zımbamsıydı" cümlesinin ilk kez yer aldığı gündür bugün. ne diyeyim; allah başımızdan eksik etmesin.

Sevgi Küçük dedi ki...

Geçmiş olsun

Unknown dedi ki...

Pipine bu süreçte ve ilk ameliyatın sonucunda birşey olmaması (özellikle kopmaması) sevindirici.
Zımbamsı olması konusunda ise; kesinlikle takdire değer bir durum...

Geçmiş olsun Ege

Unknown dedi ki...

Ameliyattan çıkıp, yoğun bakıma sağ salimen getirilşinden beri ohh sesini duydum sevindim valla,çok çok geçmiş olsun hatta gelmiş, geçmiş olsun.

Umut Topkara dedi ki...

Ege cok gecmis olsun. En kisa zamanda butunuyle zimbamsi ol. Dinleyicilerin olarak kulagimiz podcastlerde ve radyoda, yeniden guuunaydin demeni bekliyoruz (bkz. facebook'taki gruplar).

hayalci dedi ki...

Cok gecmis olsun Ege, haberlerini bekliyoruz! Attigin kufurlerin kaydi varsa onu da isteriz dagarcigimiz genislesin :) (Benzer bir durum benim ailemde de oldu, dedem ameliyattan cikinca bekleyenlerin uzerinden bir gecti diye hatirliyorum ben kucuktum annemler detaylari anlatmadi, sadece guluyorlardi :))

Unknown dedi ki...

geçmiş olsun

Unknown dedi ki...

Ya arkadaşlar hepiniz; bu son olsur umarız- diye mesajlar atıyosunuz. Ya hakkaten son olursa,ya sonu olursa!... aman deyin, haberin devamını dileyin :)

Unknown dedi ki...

Ya arkadaşlar hepiniz; bu son olsur umarız- diye mesajlar atıyosunuz. Ya hakkaten son olursa,ya sonu olursa!... aman deyin, haberin devamını dileyin :)

Joy Smith dedi ki...

Siteniz aslında özel. Sitenizi devrimcilik ettiğinizi keşfettim. Çizim için gerçekten şaşırtıcı bir tarz seçtiniz. Buna değer verdik
beyin ameliyati