27.3.10

Unutulan Lezzetler: Küçük Esat Mutfağı

Yurdumuzun gizli cennetlerinden biri olan Küçük Esat'ın Bardacık yöresinin bunca yıldır ihmal edilen mutfak kültüründen bir kesit sunmak istedim sizlere... Sağlıklı beslenmenin öneminin giderek arttığı şu günlerde tek yönlü beslenmenin en iyi örneklerinin sergilendiği taksim6 menüsüne bir göz atalım...

Şair Kebabı

Bir kilo kıyma (yağlı)
İki büyük soğan
İki büyük domates
İki ekmek
Zeytinyağı

Soğanlar küp küp doğranır... Tavada zeytinyağıyla öldürülür. Mutfak leş gibi kokunca, küp küp doğradığımız domates eklenir. Ocaktan bir sigara yakıldıktan sonra altı kısılır. "Kıyma nerede lan?" denerek kıyma istenir, tavadaki karışıma eklenir... Pişmeye başlayan kıyma tahta kaşıkla tak tak vurularak dağıtılır... Baharat eklenir...Sigara bitince kaşığın ucuyla küçük bir parça tadılır... Sonra yine tadılır, ekmek banılır.

Salonda yere gazete serildikten sonra tavadan ekmek banarak yenir... Coşku veren görünümü ve eşsiz lezzeti yanında, bu yemek tavanın yıkamaya gerek kalmayacak şekilde ekmekle sıyrılmasını sağladığı için son derece de pratiktir.

Hapishane Yemeği

Bir miktar kabak
Bir soğan
Bir miktar pirinç
Zeytinyağı
Salça

Kabaklar soyulur, dilimlenir... Tencerede kavrulan soğana salça eklenir. Bereketli olsun diye pirinç eklenir. Tencerede biraz tıkırdattıktan sonra "Olmuştur herhalde..." denerek kabaklar eklenir... Kabak kendi suyunu saldığı için ayrıca su eklemeye gerek yoktur... Sonuçta çıkacak şey bir boka benzemeyeceği için tuz karabiber kasmaya da gerek yoktur... Gayet doyurucu ve mülayemet veren bir yemektir...

Bardacık Pizza
Donmuş pizza
Sucuk

Dondurulmuş pizza üstüne sucuk eklenerek adam gibi bir şey haline getirilir, paket üzerinde ki pişirme yöntemine uyulur.

Margarin Soslu Spagetti
500 Gram Spagetti
Bir yemek kaşığı margarin

Bir paket spagetti haşlandıktan sonra, bir yemek kaşığı margarinle pişirilir... İnsansan tabaktan, değilsen tencereden yenir...

Tulum Peyniri
Tulum Peyniri
Ekmek
Kereviz sapı...

Kereviz sapları bir süre mutfakta bekletilir. Bu sırada tulum peyniri dilimler halinde hazırlanır... Ekmekle birlikte yenir... , iki ay kadar sonra kereviz sapları ne olduğu anlaşılamayacak hale gelince çöpe atılır.

Dürüm
Dürümcü aranır... Kişi sayısına göre sipariş verilir. Sos-soğan sorusuna tercihe göre cevap verilir. Bu tarifte iki kişilik dürümü anlattığım için bir sade soslu, bir soslu-soğanlı... Telefonun diğer ucundan "Lavaş iki..." uyarısı duyulunca telefon kapatılıp, beklenir. On beş dakika sonra afiyetle yenir. Doyurucu ve peklik veren bir yemektir...

Afiyet olsun...


Bardacık Sofrasında büyümüş Alper Kurt (solda) bilmediğim bir adama ödülünü verirken... (google fotoğraf koleksiyonundan)



Bardacık mutfağına buçuk anlayışını yerleştiren Cem Vardar Usta... (lise tişörtü içinde)

2 yorum:

Özcan dedi ki...

Ben hala Balo Sokakta oturuyorum. Süper dimi?
Geçen dürüm yedim, yanında da I run each team. (Bunu sonuna kadar sömüresim var:))

Gokhan dedi ki...

ben sair kebabina benzer bi yemek yapiyorum adi Beyzade Ispanagi. Tarifi ayni sadece icine eser miktarda ispanak koymak gerekiyor. Avantaji soranlara hep et yemiyorum arada sebze yemegi de yiyorum diyebilmek. Cok benzer yemekler olan Sadrazam turlusunu ve Padisah kizartmayi da tavsiye ederim.