18.6.08

Yurtdışında Youtube diye bir şey var!

Uzun zamandır bir şeyin sadece yurtdışında olduğunu duymuyorduk. Herşey burada da vardı! "Almanya'da osurmak ayıp değil, geğirmek ayıp!" sözüne göre ayıplanmadan osurma hakkı dışında eksiğimiz yok gibiydi. Eskiden Almanya'dan gelenler 501, Sebago ve ayıpsız osuruk getirirlerdi. O günlere dönüldü; ülkemize kaçak olarak giriyor youtube!

Sabah Youtube'un yasağının kalktığını yazıyordu gazeteler, radikal'in haberine göre değişen bir şey yok! Olan biteni teknik açıdan yorumlayacak durumda değilim ama anladığım şu. Yasaklanmaya neden olan video Türkiye veritabanından kaldırılmış, Türkiye dışından ulaşmak hala mümkünmüş. Sonuç: Bu haliyle youtube'un açılmasına imkan yokmuş!

Yasağın etkisizliği üstüne çok şey söyendi, yazıldı bugüne kadar. Amacın muğlaklığı üstüne birşeyler söylemek gerekiyor şu aşamada:

Zibidinin teki iki küfür, seviyesiz hakaretler ve yavan photoshop numaralarıyla bir video hazırlıyor. Bu video kıyıda köşede bir yerde üç beş heveslinin karşılıklı hakaretleşmelerine zemin hazırlamaktan öteye geçemeyecek bir girişim normalde. Ama o video yüzünden bir ülkede yotube'a erişim engellenince olay kıyıda köşede yaşanmaktan çıkıyor. Türkiye'de youtube'u kapattıran video olarak milyonlarca kişiye ulaşıyor, bir kaç gün içinde.

Tamam, bu video yüzünden zihni bulanacak gençlerimizi korumak için youtube yasaklanıyor, bunu anlayabiliyoruz. (Bizden başka bir tek Çinliler ve azgelişmiş bir kaç ülkenin vatandaşları anlıyor bunu böyle kısacık bir cümleyle... )

Gelelim işin ilginçleştiği noktaya...

Youtube videoyu Türkiye veritabanından kalırıyor. Gençlerinizin zihinleri zehirlenmeyecek korkmayın açın, diyor. Kısa süreli bir sevinç... Bir hafta falan takılırız, bir sonraki videoya kadar falan diyoruz. O heves de kursağımızda kalıyor. Çünkü yapılan yeterli olmuyor. Türkiye dışından erişimin sürmesi yasağın Türkiye'de kalkmasına engel oluyor.

Şöyle de anlatılabilir... Norveçli bir gencin zihninin zehirlenmemesi için Youtube'un Türkiye'de yasak olması lazım. Durum bu! Norveç hükümeti adam olup Türkiye'yi, Çin'i ya da sansürün sürdüğü az gelişmiş ülkelerden birini örnek alıp müdahale etse Youtube'un da aklı başına gelirdi. Ama yok... Özgür ülkelerin pervasızlığının bedelini ödüyoruz milletçe, yazık!

Aracı sitelerden, ip değiştirmeye kadar çeşit çeşit yolu var youtube'a ulaşmanın ama yasal değil. Engellenemiyor tamam, ama engellenmeye çalışılması acıklı değil mi? Bir insanın "taburesi kırılınca yere düşen şişko adam" görüntüsüne yasadışı yollardan ulaşması üzmenin ötesinde korkutuyor beni... Yasalara ve yasaklara saygı duymamaya başlayınca ne olacak? Osurmak da geğirmek de normal olacak, iğrenç olacak!

1 yorum:

Marchioly dedi ki...

Bence en temizi, Türkiye'de internete erişim yasaklansın. Ne gerek var yasal düznelemelerle uğraşacaksın, para yatırıp o teknolojide ilerleyeceksin ki böyle durumlarda mantıklı çözümlere ulaşabilesin,yok insanları özgürlüğü sindirebilecek bir düzeye çekecek bir eğitim vereceksin falan...

Aslında burası özgür bir ülke zaten. Mesala devlet arazisine dilediğin gibi gecekondu yap. Devlet bu özgürlüğüne o kadar saygılı ki, elektrik hatlarını kaçak kullanma özgürlüğünü bile içine sindirebiliyor. Şevkatli elleriyle saçını okşayıp, " sen üzülme oy sahibi; ben onun parasını gündüzleri simit satarak, geceleri ise taksiye çıkarak ve mütemadiyen türkiyenin senelerce mühendislik fakültelerinde akabinde fabrikalarında günde 13 saate varan şekilde çalışan mühendislerinden (ve bittabi aynı durumdaki pek çok dürüst çalışkan meslek grubundan) bordrolu çalışanları gelir vergisi, lüks tüketim vergisi...vbg adı altında sömürerek çıkarırım" bile diyor.

Çok açık bir şekilde yanılıyorsunuz Ege Bey, Türkiye tamamen özgürlükler ülkesidir ki youtube adındaki bu hain grup, devletimizin "saçma salak yasaklar koyarak, o alandaki zayıflığını,tembelliğini ve geriliğini ortaya koyma" özgürlüğne açıkca müdehale etmektedir.