11.3.09

Darwin Açılımı

Bilim ve Teknik dergisinde Darwin'in sansürlenmesi, devam eden mücadelenin malzemesi haline getirildi kısa zamanda… Tübitak'a sahip çıkmak önemli ama, meselenin özü yine gözden kaçıyor. Evrim okullarda iki üç cümleyle geçiştirilirken bir dergide yayımlanacak üç beş sayfanın tartışmasını yapıyoruz.

Darwin'in yerel seçimlere malzeme olduğu tek ülke olabiliriz.

Evrim Teorisi konusundaki cepheleşmenin sadece inanç ve bilim ekseninde yaşandığını düşünmüyorum. Big Bang teorisi de dini inançlarla uyumlu değil. Ama "Büyük patlama götünüzde patlasın!" diyene rastlamadım daha… Ama evrim teorisi farklı, tarihin en büyük halkla ilişkiler fiyaskosu yatıyor meselenin arkasında. Meselenin üstünde sallanıyor da diyebiliriz, maymundan bahsediyorum.

Maymun bu! Komik, sempatik, zeki falan tamam!

Ama maymun işte…

Doğal seçilim, birikim, mutasyon, onca kanıt, çalışmalar falan filan hep bu maymuna takılıyor! İnsanla maymunun akraba olması ağır geliyor teoriyi eleştirenlere. Aslanla, kaplanla uzak akrabalıktan yola çıkılsaydı 150 yıldır aynı şeyler konuşuluyor olmazdı.

Bilim insanları milletin hoşuna gitmeyecek şeyler söylüyorlar bazen… Böyle de olması gerekiyor. Öte yandan, bilimdışı şeyler insan ruhunu okşuyor. Kuantum fiziğini yamultarak enteresan hikâyeler anlatanlar var. Şöyle bir şey…

Bir deneyde su kaplarının üstüne yazılar yazılıyor. "Sevgi, hoşgörü, anlayış, aşk…" gibi kelimeler var bir yanda. Diğer tarafta "Öfke, nefret, kin, Soner Arıca" gibi olumsuz anlamı olan kelimeler var. Sonra bu kaplardan alınan örnekler mikroskopta inceleniyor. Olumlu kelimeler yazılı kaplardan alınan sular şahane motifler oluştururken, diğerleri eğri büğrü falan… Al sana sevginin gücünün mikroskobik ispatı! İnsanın yüzde bilmemkaçı su olduğuna göre kötü sözlerden uzak durursak cillop gibi oluruz, diye düşünüp mest oluyoruz.

O sırada bir bilim insanı geliyor… Bak şimdi… Deneyi bir daha yapacağım diyor. Hayda… Deneyi değişkenleri çeşitlendirerek tekrarlamayı öne sürüyor… Ne sıkıcı adam! Mesela bardaklardaki su okumayı nereden biliyor, yazıyı bardağın dışına yazdığımıza göre su tersten mi okuyor, diye soruyor. Başka dillerde de anlıyor mu acaba, deyip asabımızı bozuyor. Bizimki bozulsun mesele değil, suyun da tadı kaçıyor. Tavır olsun diye herhalde, laboratuardaki motiflerde fark falan olmuyor…

Bilimin dili zaten zorluyor… Zorlana zorlana okuduğu şey bir de keyfini kaçırınca, insan bilimden soğuyor. Bilimi popülerleştirsin diye yayımlanan dergiler sansürleniyor diğer taraftan!

Galileo'nin de dünya yuvarlak demesi delikanlıları bozmuştu zamanında! Sensin yuvarlak, diye oyuyorlardı adamı neredeyse…

Dünya boşuna dönmüş olabilir mi o günlerden beri?

5 yorum:

ay bükücü dedi ki...

o günlerden sonra biraz ilerleme kaydedilmiş olabilir ama Soner Arıca dereder şarkısını yaptığından beri hayatımızda su okusa eğri büğrü olacak bişiler hiç eksilmedi.

maymunlara gelince, neden bi kısmı evrimleşti yada neden bi kısmı evrimleşmiyor.. yada birbirine benzeyen pek çok canlı var, illa biri diğerinden evrimleşmiş mi demek. yada diyelim ki öyle yani tamam ama, yeter di mi :) şurda taş çatlasa 80 yıllık olan ömrümüz nerden evrildim acaba diye geçmese keşke..

mısır dedi ki...

darwin'in evrim teorisinin en büyük kanıtı olarak görülen homerectus (kısaca erectus) fosili türkiye'de (denizli'de) bulundu, 5 yıl incelendi, şindi de sergilenmeye başlandı ama sinek osuruğu kadar ses getiremedi. aynı sebepten sanırsam..

Duygu dedi ki...

İyi niyetli ama reklam amaçlı bir yorum girmek istiyorum:

Biz Türkiye'nin bi avuç akademisyeni (yurtdışlarında filan da yaşıyoruz ama İntertet sağolsun organize olabiliyoruz) kendimize Evrim Çalışkanları dedik, ve oturduk Kaliforniya Üniversite'sinin halk eğitimi içibn hazırladığı evrim ile ilgili bir siteyi Türkçe'ye çevirmeye başladık.

Bu site şurada ikamet ediyor:

http://www.evrimianlamak.org

Biz de şurada ikamet ediyoruz:

http://www.evrimcaliskanlari.org

Reklamları izlediniz. Eğitim şart! :)

Can dedi ki...

Çok doğru bir tespit. Önceki yaz Rize'de apartmanın terasında GPS ölçmesi yaparken binanın sahibi koşarak yanımıza geldi. Tam sıçtık, yarım saat ne yaptığımızı anlatmaya çalışacağım çekip vurmaya bari diye düşünürken sohbet başlatan soru geldi: "GPS değil midir o?"

Gemilerde çalışmış; GPS ve dünyanın yarısını görmüş bir adam olarak anlatırken laf aborijinlere, oradan da evrime geldi. Lafını da şöyle bitirdi:

"Tamam, çok mantıklı. Evrim diye bişey var. Gezip gördükçe onu da anlıyorsun. Ama insan da maymundan gelmemiştir be ya."

Alphan Tüfekçi dedi ki...

bu anlattıklarını formule vurursak, biz hepimiz temiz yerden, soner arıca maymundan geliyor diyebilir miyiz :))