4.3.10

Bilinmeze Yolculuk

Gösteri iyi geçmişti… Neşem çok yerindeydi. Onu öyle değil de şöyle deseydim belki komik olabilirdi, gibi takıntılar olmayacaktı kafamda. Otobüste yanımın boş olacağı da kesinleşmişti! Herşey tamamdı; çok tatlı bir uyku bekliyordu beni… Varan Ataşehir tesislerinde karşıma çıkan tabelayla gecem zehir oldu! Bakmamam lazımdı, beni ilgilendirmiyordu. Ama takıldı gözüm… Sonrasında da otobüs kalkana kadar gözlerimi ayıramadım. Süper zeki değilim, biliyorum. Ama tabelaları anlayamayacak kadar gerizekalı da değilim. "Park yapılmaz" "Menekşe Apartmanına aittir" "Bel Fıtığı…" falan gibi şeyleri görünce şıp diye mesajı alıyorum. Bu tabelayı çözemedim…

Fotoğrafını çektim:



Uykularım kaçtı… Hala anlamış değilim ne denmeye çalışıldığını. Dize dize ele almayı deneyeceğim sakin kafayla.

"Sayın yolcularımız…" Şair burada bize sesleniyor…

"Diğer yolcularımıza'da" Burada imla kurallarına bir başkaldırı var. Dahi anlamıdaki "de"yi ayrı yazma zorunluluğu karşısında bir isyan! Evet ayrı yazıyorum ama kelimeden tamamen ayırmıyorum. Gereksiz bir kesme işareti koyuyorum diyor şair.

"Hizmet verebilmek amacıyla…" normal burası…

"Oto parkımız 24 saat(…)" burada "lik" beyazla kapatılmış.

"Hizmet vermektedir" normal gibi…

"Saygıyla duyrulur" Bir harf eksik, mühim değil…

Gelelim esas soruya… Ne diyor şimdi bu tabela… Bir biz varız, sayın yolcular! Bir de diğer yolcular… 24 saat içinde hizmet alan herkes yani… Onlara hizmet verebilmek için, diğerlerine yani, bir şey yapılıyor anladığım kadarıyla. Ama ne yapıldığı belli değil.

24 saat esasına göre hizmet verildiği seziliyor…

"Lik" silinmeseydi herşey netleşecek miydi diye de düşündüm yine olmuyor… Neden silindiği de anlaşılamıyor. Belki de zamanında benim gibi biri daha takılmış bu tabelaya, dayanamayıp anlayamadığını iletmiş yetkililere… Onlar da "24 saatlik" yerine "24 saat" yazarsak herşey netleşir diye düşünmüşler. Netleşmemiş ama…

İstanbul'dan dönüşlerimin zehir olmaması için bir bana açıklayabilir mi buradaki gizli mesajı?

16 yorum:

Admin dedi ki...

Üzerinde biraz düşününce birşeyler belirir gibi oldu kafada;

Yani diyor ki "24 saatten fazla parketmeyin, sizden başkalarına da hizmet verebilelim".

Ya da en azından bunun gibi birşey. Daraldım cidden ben de...

emelo dedi ki...

Bence de muzafferb'in açıklaması cok mantıklı. Ben onun açıklamasını okumadan önce hiçbir şey anlamamıştım...

beggy dedi ki...

Aracını bırakıp günübirlik şehir dışına gidip gelenlere hizmet veriyor otoparkımız demek istenmiş sanırım. Yani "öyle aracını burada bırakıp 9 günlük bayram tatiline gitme, azıcık düşünceli ol, "diğer" yolcuları da düşün, otopark babanın malı mı?" diyor sanki Varan abi. Bu arada tabelada dikkatli gözlerden kaçmayacak ve göz zevkini bozacak font farklılıkları, italik-düz yazı uyumsuzlukları da göze çarpıyor. İyi anlatım bozukluğu sorusu olurmuş, üniversite sınavına hazırlanan Oktay Demirci'ye de sormalı, cevapları göstermeden :)

uarpak dedi ki...

Arkadaş, şehirden giderken arabayı buraya bırakıyorsunuz 1 ay almıyorsunuz. Yer yok diyoruz işte. Servise bin gel. Adımız Varan olduğundan bu kadar net ve hödükçe ifade edemeyeceğimiz için kibarlıktan kırılalım dedik. Onda da tabelayı yazıyı yazmadan kestirdiğimizden saçmaladık. Anladın sen onu. Bakma öyle bön bön. Diyor bence...)

Baris Bilgen dedi ki...

bugün ayın kaçı? 4.. kaç saat hizmet veriliyor? 24.. topla 4'le 24'ü.. etti mi 28? bir günde kaç saat var? 24.. çıkar 28'den.. 4! veee iştee otobüs koltukları 4'lü sıralar halinde dizilmiştir. bu kadar.

nedesem dedi ki...

Peki ben sana başka bir tabela yazayım, noktasına virgülüne dokunmadan: "dayreler sahbinden satlıktır, kompile de satlıktır."

ne diyosun?

yurdum insanı dedi ki...

birer satır atlayarak okursak sanırım sis perdesi biraz aralanır:

sayın yolcularımız
hizmet verebilmek amacıyla
hizmet vermektedir

galiba yolculara yapılan bir övgü, bir müşteri velinimetimizcilik, bir müşteriye karşı gövdeyi siper etmecilik var. evet bilemedim ben de..

MorKoyun dedi ki...

Yazar besbelli lost'a gonderme yapiyor, diger yolculardan kasit others bence. Metne ne idugu belirsiz havayi da sirf bu sebeple vermis olabilir. 24saat-lik zaman kavramindan da suphelendim ama mobilyaci teorisinden sonra hersey daha net.

Buket Metin dedi ki...

bence burada ne demek istediklerini anlayabilmemiz için sorulması ve cevaplanması gereken tek bir soru var:
'who is the others?' :)

Unknown dedi ki...

ya o diil de hani içinde krema olan üstü çikolatalı bi tatlı gibi bişey vardı, neydi o?...

denix dedi ki...

ekler.

basskul dedi ki...

Belli ki "Diğer Yolcularımıza" adında bir bölge var.. (bu sebeple kesme işareti hatalı kullanılmamış olabilir)..
Ama orda dükkan kiraları çok pahalı. Varan Turizm de orda hizmet verebilmek için otoparkını 24 saat açık tutuyormuş. Böylece daha fazla para kazanıp ordaki dükkanın kirasını denkleştirebilcekler.

Ayrıca, eskiden otopark 16 saat açık kalıyomuş.. Gece gidersen arabanı alamıyomuşsun. ama onlar yine de 24 saat parketmişsin gibicesine(24 saatlik) hizmet verip ona göre para alıyolarmış. "Ha 16 saat bırakmışsın, ha 24 saat" mantığı kimilerine mantıksız gelmiş olacak ki 24 saatlik hizmetten vazgeçip 24 saat hizmet vermeye karar vermişler.

Son olarak: son satırda harf eksik değil. Aksine birkaç harf fazla..
"Bu kadar az yazıyla aha bu kadar şeyi anlattık" dercesine "Saygı duy" olmalı heralde doğrusu.

Katif ŞETEN dedi ki...

Şimdi ben açıklayayım olay şudur: Varan, hepinizin bildiği üzere bir otobüs şirketi; yani burada ilk hitap edilen "sayın yolcular" otobüsle yolculuk edenlerdir.Gel gelelim "diğer yolcular"a onlar da şahsi arabasıynan yolculuk edip park yeri olarak Varan'ın otoparkını kullanan kişilerdir. Diyor ki şair, hangi saatte olursa olsun hangi araçta olursa olsun her türlü yolcuya hizmette kusur yoktur.

Eda dedi ki...

X kişisi: Yani diyor ki: Simdi biz pahali bi firmayiz, tabi isteriz ki yolcularimiz kendilerini özel hissetsinler. O yüzden Varan otobüsü gelmedigi zamanlarda otoparki kapatiyoduk ki baskasi gelemesin. Kah halay cekiyoduk kah oturma eylemi yapiyoduk sokmuyoduk otoparka. Ama siz bunu bilmiyodunuz tabi.. Gelip yiyip icip fosur fosur uyuya uyuya gidiyodunuz.

Sonra dedik 'diger yolcular'a da yaziktir. Böyle geliyolar park edemiyolar benzin alamiyolar ac kaliyolar, böyle.. böyle mola veremeden gecip gidiyolar uyuyakalip agaca falan giriyolar. Sonra kabahatleri oluyo bazen kabahatlerini ormanlik alanlara yapiyolar köpek isiriyo falan.. Hadi dedik otoparki 24 saat acik tutalim. Sonra insanciklar mutlu mutlu geldi, gözleme yedi tuvalete gitti, dinlendi.. Biz de aslinda ne kadar iyi niyetli oldugumuzu sizlerle paylasalim dedik, tabela astik oraya. Bunu da otobüs kalkarken görebileceginiz bi yere astik ki siz okuyun, diger insanciklar icin mutlu olun, böyle tatli tatli rüyalar görün yolda.. Ama anlayana tabi..

Y kişisi : bir cümleyle özetliycek olursak: İnsanlar 2 ye ayrılır: Varan otobüsü kullananlar ve kullanmayanlar, ama her insanın kabahati vardır.
Ben burdaki diğer insanların Lost taki OTHERs a gönderme olduğunu düşünmüştüm

Tekrar X kişisi: E o da güzel bi baksi acisi, Varan dinlenme tesislerini kozmik bi yer olarak düsünmüsüz biraz :) Adadan isinlanan Sawyer Varan otoparkinda yer bulamadigi madur olmus, kabahatini nereye yapacagini bilememektedir..

mecazi dedi ki...

yazının kaynağına insek! yani bu yazıyı yazan arkadaşı/arkadaşları bulsak işimiz daha kolay olmaz mı (: bana olur gibi geldi :)

mısır dedi ki...

yazı ve içeriğinden bağımsız, tecrübelerimden yola çıkarak söylüyorum:
en fazla 24 saat hizmet vermekteyiz diyor. 1 günden fazla kalacaksan başka kapıya..