11.6.08

Duman Avcıları

Sigara yasağının sigaraya başlamayı engelleyeceğini düşünmek iyimserlik. On beş yaşında bir gencin "Her yerde yasak, içmeyeyim madem..." diyerek sigaraya başlamayacağını düşünenler mastürbasyonu her yerde yasaklayanlara danışsalardı keşke...

Hele hele sağlığa zararlarını vurgulamak için paketlerin üzerine "Sigara Öldürür" yazmanın da sigarayı gençler için daha havalı hale getirmekten başka bir sonucu olduğunu zannetmiyorum. Sağlık çok sıkıcı bir konu olmaktan başka bir şey değil belli bir yaşa kadar... "Ölümden korkmuyorum, o benden korksun!" cümlesi son derece aptalca olmasına rağmen "Turp prostatıma iyi geliyor amma akşam yiyemiyorum, gaz yapıyor!" cümlesinden her zaman çok daha havalı! "Sigara pipinizin kısalmasına neden olur!" gibi açık (ve yalan (kendimden biliyorum (yine yalan...))) bir ibare okumadıkça genç bir erkeğin sigaraya bağlı cinsel sorunlardan da çekinmeyeceği açık! Mesele sigaranın havalı bir şey olmasının engellenmesi... Maalesef o konuda da çok gerideyiz!


On beş yaşında bir gencin yerine koyun kendinizi... Bir yanda havalı bir şekilde sigarasını tüttüren Johnny Depp... Diğer yanda "Tigara tağlınısa zararlıdır!" diye konuşan Ubeyd Korbey... Kime özenirsiniz? O yaşlarda esas meselenin ne olduğunu göz önünde bulundurarak soruyu tekrar soralım: Kime benzerseniz kızlar hastanız olur? Sorunun cevabını biraz zorlaştırmak için aşağıda Orhan Kural'ın da bir fotoğrafı var... Ama fazla ümitlenmeyin; sigara - papyon arasında gidip gelen gençlerin çoğu sigarayı seçiyor... Ben de Bruce Willis'in Die Hard'daki içişine özenmiştim zamanında. Keşke o zamanlar birisi beni köşeye çekip (Bu köşeye çekmenin de ayrı bir etkisi vardır!) şunları söyleseydi: Bruce Willis o sigarayı söndürünce de Bruce Willis, ama sen sigarayı söndürünce mal gibi kalıyorsun! Bu arada içerken de zannettiğin kadar havalı görünmüyorsun... Havalı olmak istiyorsan saçlarınla ilgilen!


Duman'ın "Herşeyi Yak" gibi harika bir şarkısının yerine Duman Avcıları şarkısını söyleyecek adam bulmak zor... En azından aklı bazı şeylere erdikten sonra (Pipisi yani...)


Yazıyı "pipisi yani" diye bitirmiş olmamak için bir kaç cümle daha yazıyorum... Sigara konusunda yazılacak daha çok şey var!

1 yorum:

Marchioly dedi ki...

Çok ilginç buluyorum ben bu durumu. Mesala o kadar adam çıkıyor bir yerlere, hepsinin muhattabı içenler. "İçenler"e yönelik "aman ölürsünüz ve öldürürsünüz ve hatta sevişemez ve sapıkça eğilimleriniz yoksa seviştiremezsiniz de" tadında uyarılar hepsinin ağzında. Sanki sanırsınız ki sigara içenler topluca tütün toplamaya gidiyor mevisiminde, akabinde onu en son teknolojiler ve mühendislikle çeşitli aromalarla beziyor ve sıonra da sarıp paketleyerek getirip kalabalıların ortasında içiyor. Allaaa allaaa, onca sene içtim kimse bu etkinliklere çağırmadı beni, benim de bu şekilde almama gerek kalmadı hiç? Şaslıydım herhalde!

Bi tek bizim mahalle bakkalına philip morris ya da international tabacco adlı gönüllüler bırakıyordu bu emeklerinin ürünlerini herhalde.

Kimsenin dili sigara hakkıında şuna gitmiyor: " Yahu tamam herkesi zehirleyen bir şeyi, kullananların pervasızca içmesi yasaklansın ama herkese ölüm saçan böyle bir maddeyi pervasızca içirtecek kadar bağımlı kılan sigarayı üretmek neden yasaklanmıyor?".

Neden biri özgürlükken öbürü iradesizlik?

O zaman sadece insan iradesine dayalıysa herşey bence heroin maddesi, efendime söyleyeyim esrarlı köfte üretimi neden yasak ki?

Üretilsin serbestçe mesala iradeli olan adam zaten almaz ki.

Kullanımını yasaklarsın bağımlısı bak nasıl bırakıyor hemen yemekten sonra kamuya açık yerlerde damarına enjekte edemeye edemeye.

Hayır yani kimsenin milyar dolarlık cirosu olan şirketlerden korktuğunu, efendime söyleyeyim satışından çarptığı vergilerle insanları sömürdüğünü falan ima etmiyorum ki ben.

Orhan Kural'ın azcık masküler azcık da bilimle uğraşmış bir insana yakışır bir kahramanlıkla üreten şirketlere karşı kampanya başlatamayacak kadar zayıf olduğunu falan da söylemiyorum.

Yorum istediniz bıraktım bi tane işte.