23.2.09

LOST | 5. Sezon

Neredeyse sezonun ortasına geliyoruz, gidişat hakkında yazmak lazım.

Baştan söyleyeyim güzel gidiyor hikâye. Dördüncü sezonda yakaladıkları havayı kaybetmemişler. Daha önce yazmıştım Lost hakkında teori üretmenin modası geçti, ısrarla devam edenler de bu sezon iyice zorlanmaya başladı. Zamanda gidip gelmeler işleri karıştırıyor. Senaristler de "Kardeşim teori teori diye manyaklık yapacağınıza adam gibi izleyin işte, o kadar uğraşıyoruz…" mesajını vermeye çalışıyorlar ufak esprilerle.

Adalardan bir yar gelir bizlere,

Aman allah, gözlere bak gözlere!

5x62'da Jack'in gözlerinin açılması sahnesi mesela. Hikâyenin son bölümde başa döneceğini, dizinin Lost'un ilk bölümündeki uyanış sahnesiyle sona ereceğini öne sürenler üzülmüşlerdir. Forumlarda zaman yolculukları, paralel evrenler falan konuşuluyor bu aralar. O da geçer… Esas konular atlanıyor, ben ona üzülüyorum. Mesela son bölümde Ben'in ağzını burnunu kim kırdı? Dizinin en eğlenceli unsurlarından biri olan 'Ben'in dayak yemesi' neden seyrettirilmedi bize?

Adadan kurtulma diye bir dert kalmaması havayı tamamen değiştirdi. "Velev ki go back Kate!" cümlesinden beri şahane bir dizi izliyoruz. Gelelim şık sahnelere…

Buradan aşağıda spoiler diye yazılan şıpolyer diye okunan diziyi izlememiş olanların keyfini kaçıran bazı bilgiler var, ona göre okuyun.

Bu arada olgunluk böyle bir şeymiş demek… Zamanın radyodan film sonlarını söyleyen bir adam olarak spoiler ibaresi kullanmam başka neyle açıklanabilir? "Filmin sonundaki sürprizin de hastası olacaksınız… Bruce Willis de hayaletmiş meğer! Bunu bilmeden seyretmek lazım tabii…" ya da "Brad Pitt meğer Edward Norton'u alt benliğiymiş… Filmin sonunda ortaya çıkıyor!" gibi şeyler söylerdim eskiden.

1) Charles Widmore'un gençliğini adada geçirdiğini öğrendik… Sırf bu hikaye bile bir sezon götürürdü aslında.

2) Desmond ve Penny'nin mutlu yuvasını gördük… Desmond'a ilişmeselerdi keşke… Zaten kafası karışık, mutlu yuvasını dağıtacak ada uğruna. Penny de ölecek galiba, çok iyi çizdiler kadını. Ben yaparsa bu işi 4 bölüm aralıksız dövseler bile hıncım geçmez.

3) John Locke dünyanın en sıkıcı adamı…

- Sence hangisi daha sıkıcı?

- Cevap veriyorum: Ortadaki

4) Yalın dizinin kilit adamı olacak gibi görünüyor ama kravatı çıkarsın artık, yavan duruyor.

5) Sun da çok sıkıcı bir kadın olmuş… Jin'in ölmemesine sevindik, belki Charlie de yaşıyordur. Neden olmasın?

Teori üretmek kıroluk dedim ama…

Final bölümüyle ilgili bir düşüncem var (teori demedim!). Hiç izlemeyen biri olarak zamanında Kurtlar Vadisi'nin finaline takılıp kalmıştım. Polat Alemdar, herkesi etrafına toplamış yavaş yavaş, tane tane açıklıyordu bütün olan biteni. Lost'un sonunda da böyle bir şey bekliyorum ben. Takım elbiseli bir abimiz gelsin, toplasın herkesi etrafına… Ben'in yüzü gözü kan içinde olsun mesela… Anlatsın her şeyi… "Efendim işte zamanında bir gemi bu adaya düştü, sonra dharma geldi falan…" Kahramanlarımız sorular sorsun… "Hocam, bu rakamlar neydi?" "Bir saniye Hugo… Oraya da geleceğim…" … Hayalimdeki sahne bu! Deniz kenarında yaksınlar ateşi veya Dharma Sitesinde meydanda toplansınlar, siyaset meydanı gibi sabaha kadar konuşsunlar. Veya Abbas Güçlü Oxford'da Benjamin Linus'u gençlerle buluştursa… Her şey sorulsa, cevaplar alınsa… Sabaha kadar seyrederim, SMS'lerle oylamaya da katılırım. Ama korkarım öyle olmayacak.

Şöyle bir şey bekliyorum… Son bölümde, 6 sezonla ortaya çıkan bazı gizemler çözülüyor ama gerisi muallakta! Final'e dandik bir aksiyon koyulmuş: Aaron odadan çıkabilecek mi? Jack de o kadar soruyu sormayı bırakmış Aaron'ı kurtarma derdine düşmüş. Aaron kurtuluyor, herkes birbirine sarılıyor… Sonra Çince konuşan bazı adamlar görüyoruz, ya da Hintli, heyecanla bir monitöre bakıyorlar… Bir ışık yanıp sönüyor falan, sarkaç sallanıyor… Bir telefon acı acı çalıyor. Sarışın bir adam açıyor "Hmmm… Helikopteri hazırlayın!" falan diyor. Yaşlı bir kadın geliyor, ne olduğunu soruyor… "Yok bir şey, ufak bir iş çıktı…" "İyi… Gelirken ekmek al Aaron!" diye bitiyor. Tam böyle olmayabilir, ekmek yerine yoğurt isteyebilir falan. Ya da Aaron yerine Jacob der, bilemiyorum. Ama son bölümde ağzımızda yavan bir tat kalacağına inanıyorum.

Son bölüm tatsız olacak diye şimdiki bölümleri izlememek olmaz tabii…

Fotoğraflar: www.lostfan.net

1 yorum:

Allegra'nde dedi ki...

final bölümüyle alakalı düşüncen için elimde çok uygun bir adam var; hercule poirot!