14.9.08

Manita Etkisi

Aşk insanı güzelleştiriyor… Sevilen insanın göze daha güzel görünmesinden bahsetmiyorum. Sevilen insanı adama benzetme esas demek istediğim! Kadınlar bunu beceriyorlar, erkekler ise sevdiklerini suratlarına benzetiyorlar maalesef.

Kendi tecrübelerimden yola çıkıyorum… Lise yıllarında bir magazin programı izlerken öğrenmiştim beyaz çorabın sadece beyaz spor ayakkabıyla giyildiğinde kabullenilir olduğunu. Bir mankene erkekte neye dikkat edersin diye sormuşlardı… O güne kadar benim çorap çekmecem bembeyazdı! Sadece siyah çorap giymenin de zannettiğim kadar havalı olmadığını öğrenmek için Bürge’yle tanışmam gerekiyormuş… Çorapla ayakkabı uyumu diye bir şey varmış…

Bunun dışında burada saymaya utandığım sayısız şeyin hanzoluk olduğunu öğrenmek için Bürge’yi beklemeliymişim. Hayatlarına giren bir kadınla bu yanlışlardan kurtulan çok erkek var. Bazıları da doğru insanı bekliyorlar. Vücuda yapışan şeyler giyen erkeklere dikkat edin, yalnızdırlar.

Neden acaba?

Manita etkisi diyebileceğimiz bu durum erkekler için büyük bir şans ama kadınları bitiriyor… Sevgilisinin etkisi altına girip de güzelleşen hiçbir kadına rastlamadım bugüne kadar.
Önümüzde cereyan eden bir olay: Hande Yener vakası!

Bana göre şu kısır pop müzik dünyasında ekol yaratma şansını yakalayan az sanatçıdan biriydi. Ne mükemmel bir fiziği, ne de aman aman bir sesi vardı… Ama pop için ikisinden de daha önemli bir şeye sahipti: Hava. İlk dinleyişte dillere dolanan, bir ağızdan söylenen şarkılara imza atmıştı başlarda. “Sana taptığım yıl geçen seneydi…” gibi sözleri olan o şarkılarda bir karakter yaratmıştı. Manita sonrasında dimdik ayakta duran, yaşadığı aşkı alaycı bir gülümsemeyle hatırlayan bir kadın vardı karşımızda.

Kimilerinin “eller havaya” şarkıları diye küçümsediği (bana göre çok da güzel, eğlencelik şarkılara cuk oturan bir tanımlama bu arada. ) tarzın kraliçesiyken başına gelebilecek en kötü şey geldi: clubber manita…

Manita’yı tanımıyorum, muhakkak pırlanta gibi bir kardeşimizdir. Ama Hande Yener’i dönüştürdüğü için ömür boyu affetmeyeceğim. “Sen yoluna ben yoluna” gibi bir şarkıyla “Romeo Romeo Romeo” ya da daha kötüsü “Pinokyo” gibi şarkılar karşılaştırılabilir mi?

Pop hata kaldırmaz. Oluşan boşluğa saniyesinde Demet Akalın yerleşti… Dikkat ederseniz aynı karakterin şarkılarını söylüyor: “Gördüğün gibi çok unutkanım…”

Benzer bir hikayenin daha acıklısı Sibel Tüzün hadisesinde yaşandı. Bu sefer manita clubber değil rockçıydı. “Hayat buysa ben yokum bu yolda…” mı ne? Garip bir şarkıyla çıktı karşımıza Sibel tüzün. Kafayı falan kazıtmıştı; Camoka gibiydi! Manita gidince eski haline dönmeye çalıştı ama… Dövmeler! Dövmeleeeer...

Bu konuya girmek hiç aklımda yoktu. Modern Sabahlar için “tu tu ley, ah tu ley!” şarkısını ararken Sibel Tüzün’ün sayfasını buldum. Yeni fotoğrafları vardı. Benimse aklımda Erovizyon’dan kalan bir kare var.

rockçı aşkı bazen depreşir

Son Söz

Genç kızlar,

Aşkın gözleri kör eden parlaklığı karşısında zaman zaman hatalar yaplabiliyor. Bu hatalar bir noktaya kadar normal. Çünkü bazı erkeklerin seks hayatı bu hatalara bağlı... Ama manita etkisiyle stil arayışlarına yönelmek bitirir sizi...

Ve genç erkekler,

Kızları dinleyin... Hakikaten dinleyin. Bugün kazaklarımızı pantolon içine sokmuyorsak bu onlar sayesindedir.

Not: "Tu tu Ley" de şahane şarkıymış bu arada, her önüne gelen söyleyemez!

2 yorum:

Dadaist dedi ki...

Ve erkekler lütfen takım elbise altına soket çorap diye tabir ettiğimiz bilekte biten çorapları siyah olsalar dahi giymeyiniz... Giyiyorsanız bacak bacak üstüne atmayınız... Ya da yok yok hiç giymeyiniz... O çoraplar spor ayakkabı içinde şortla falan giyilince havalı oluyo yalnızca... Bi de düşük bel pantolonlar içinden bize donlarınızı göstermeyiniz... Levi's olsalar dahi, inanın hiç etkilenmiyoruz.. Kızlar siz de göstermeyin canınızı yiyim.. :)

jelatin dedi ki...

Şarkıyı şuraya speedyshare'den ışınlasanız da dinlesek. Ben de karşılığında Rengin'in "Ufalana ufalana kaç kuşak / Eridik bu yollarda" şarkısını koyarım.