23.9.08

Bir Bebek Büyürken II

Daha önce bir bebeğin büyümesi sırasında anne-babaların yaşananların heyecanıyla gözden kaçırdığı bazı noktalara dikkat çekmeye çalışmıştım… Bu işin bir de öbür tarafı var. Bir bebek büyürken çocuk sahibi olmayanların da üzerine düşen görevler, kaçınmaları gereken yavanlıklar var.


1) “Ben daha kendim çocuğum…” demeyiniz… Ne zaman çocuk sahibi olacaksınız sorusuna verilen bu cevap inanın benim yüreğimi dağlıyor. Ben daha kendim çocuğum diyen adamın hayata çocuksu bir heyecanla yaklaştığını, günlerini bir çocuğun yaşama sevinciyle süslediğini düşünemiyorum… Daha çok gelişim bozukluğuyla ilgili şeyler geliyor aklıma… Uzaktan bakınca adam zannedilen ama zeka olarak su borusuna (taharet musluğu) yakın bir girişim olarak görüyorum bu arkadaşları…

2) Çocuğu kullanarak güncel konularda espri yapmayınız… Yazık… Size yazık… “Eee… Ne diyorsun bu Erdoğan – Doğan kavgasına…” dedikten sonra çocuğun boş bakışından espri yakalamaya çalışan arkadaşlar, olmuyor. Zamanında anne babanız sizin bazı şeyleri anlamamanıza güvenerek karşınızda , hala rüyalarınıza giren, bazı duruşlar sergilemiş olabilir. Lütfen acısını ufacık çocuklardan çıkarmayın…

3) “Uğraşmayın… Acıkınca yer nasıl olsa…” cümlesini çocuk sahibi olmadan söyleyenlerin kişilik özellikleri üzerine yapılmış bir çalışma geçti geçtiğimiz günlerde elime… Ben Türkçemizde “Gerizekalı” yerine kullanılabilen bu kadar çok kelime olduğunu bilmiyordum. Neyse…

Son olarak… Bebeğinizin maceraları sizden başka kimseye ilginç gelmez diye uyarmıştık anne babaları. “Gerçi benim çocuğum yok ama konu açılmışken yeğenimden bahsedeyim, şu geri geri emekleme hikâyesi beni son derece popüler yapacaktır bu ortamda!” gibi bir düşünce aklınıza düştüğünde susun… Sadece susun… Anne babanın başka bir konuya girmeyeceklerini de hatırlayıp, kaçın.

Yarınlar bizim…

4 yorum:

Oya dedi ki...

kimisi de şu yaklaşımdadır:
"söyle bakalım kayacaaannn.. (burda size yersiz bir gönderme yaptım :p) anneni mi daha çok seviyorsun yoksa babanı mıığğ?"

bu anlamsız sorunun çocuğun üzerinde gereksiz stresin neden olabileceği travmotolojik bir etki yaratması haricinde kime ne gibi bir faydası var anlayamıyorum.. hayır, seçilen taraf çocukla bir olup seçilmeyen tarafı dışlayacak mı aileden? bir ara bu konuya da değinirseniz çok sevineceğim..

ben mesela bu soru karşısındaki hissettiğim gerginliği hala hatırlarım (yalan!).. ama içimden "babaaa!" diye böğürmek istesem de bir rivayete göre şu cevabı veriyormuşum o yıllarda:
"annemin memelerini, babamın kılçıklarını (bıyıklarını).."

ne kadar sevimli değil mi?

hamiş: bu arada modern sabahların logosu hangisi oldu?

Unknown dedi ki...

3. maddeyi çok tuttum gerçekten.

KIRMIZI BALIK dedi ki...

israr edin, israr edin.israr edin yemesi icin.hatta biriniz burnunu tutsun; oburu de tiksin! kusar gibi olunca ara verin e mi?

Unknown dedi ki...

bu akşam beraber ve soloyu dinlerken tshirt muhabbeti açıldı. ben alin için güzel tshirtler buldum. yaşı 3 buçuk diye hatırlıyorum. eğer onaylarsanız şu iki tshirtü alin için getirtcem. onayınızı bekliyorum sayın kayacan.

bkz1:
http://kids.threadless.com/product/1268/kids/kids_tee/Magic_is_just_stuff_science_hasn_t_made_boring_yet/size,

bkz2:
http://kids.threadless.com/product/1268/kids/kids_tee/Magic_is_just_stuff_science_hasn_t_made_boring_yet/size,