20.7.08

Bir Bebek Büyürken I

Bebek büyürtürken anne ve babanın aklından çıkarmaması gereken şeyler var… Kitaplar ve internet sitelerinde yazmayan, doktorların anlatmaya çekindiği çok önemli gerçekleri yazmak bir baba olarak boynumun borcudur.

Çoğu anne baba bebeğin sosyal yaşamlarını olumsuz etkilediğini düşünür… Bu büyük bir yalandır. Sosyal yaşamın ortadan kalkması tamamen anne-baba haline gelen çiftin yavanlaşmasının sonucudur.

Bebeğinizdeki gelişmeleri, büyüme sürecinde gözlemlediklerinizi öncelikle eşinizle ve yakın ailenizle, sorun çıktığında da doktorlarla uzun uzun konuşabilirsiniz. Bunun dışındaki insanlar bu konularla zerre kadar ilgilenmez. Şu maddleri aklınızdan çıkarmamanız çocuktan sonra sosyal hayatınızın devam etmesini mümkün kılacaktır.

1) Bebeğinizin size çok sevimli gelen davranışları arkadaşlarınıza o kadar sevimli gelmez… Uzun uzun anlatmak sizi sevimsizleştirir.

2) Bebeğinizi misafirler karşısında hünerlerini sergilemesi konusunda zorlamanız bir çeşit işkencedir. (Bebeğe değil… Sizin maymunlaşmanız bilakis hoşuna gider.)

3) Bebeğinizin ilginç cümleler kuruyor olması hali hazırda daha ilginç cümleler kuran insanları zannettiğiniz kadar şaşırtmaz. Hele bebek yanınızdaysa onun söylediği ilginç cümleleri aynen tekrarlamak sizi sosyal ortamların aranan siması yapmayacaktır!

4) Bebeğiniz süperzekalı değildir, gerçekten değildir.

5) Tekrar ediyorum: bebeğiniz süperzekalı değildir. Kaç aylık olursa olsun yaptığı şeyler hep normaldir. O yüzden zeka göstergesi olarak gördüğünüz şeyleri anlatmak insanları etkilemeyecektir. Bunda ısrar ederseniz, arkadaşlarınız bebeğinizin normal zekasını da sizden almadığını düşünmeye başlayacaktır.

6) Diğer anne babalar kendi çocuklarını anlatmak için sizin susmanızı beklemektedir, sıkıcı hikâyeler dinlemek istemiyorsanız anne baba paslaşarak durmaksızın konuşmayı sürdürmek gereklidir.

7) Bebeğinizin kırdığı şey için “Önemli değil, çocuk işte ne bilsin…” demeden önce kırılan şeyin sahibinin ne diyeceğini beklemek yerinde bir davranıştır…

8) Bebek kakası da eşek kadar adamın kakası kadar kötü kokar! Arkadaş ortamlarını bebeğinizin kakasıyla renklendirmeden önce kendi kakanızla renklendirip nabız yoklayın!

9) Bebeğinizin fotoğrafları bebeğinizden daha sevimli değildir… Düğün fotoğraflarınız gibi!

10) Birinin sizi dinliyor olması ilginç bir şey anlattığınızın göstergesi değildir.

11) Birinin size bakıyor olması sizi dinlediği anlamına gelmez.

12) Birinin size bakmıyor olması, onu dürtüp bebeğinizi anlatmanızı beklediği şeklinde yorumlanmamalıdır.

13) İnsanların sizi daha seyrek arıyor olması nadiren işlerinin yoğunluğuyla ilgilidir…

14) İnsanların sizi aramayı tamamen kesmesi ikinci çocuğun zamanının geldiğinin göstergesidir.

Ve en önemli madde:

15) Çocuk şarkıları, çocuklar içindir…

Unutmayın,

Çocuğunuz büyüyüp sizi sıkıcı bulmaya başladığında arkadaşlarınıza ihtiyacınız olacak!


Alin ve ben Lost sezon finali izlerken


1 yorum:

Loreathan dedi ki...

Çok beğendim yazınızı, olayı çok güzel özetlemişssiniz:)