5.11.08

Obama'dan İlk Mesaj

Seçim zaferinin ardından Obama'nın ilk mesajı net oldu:

"Değişim demedim, değişiklik demek istedim... İngilizce ikisi de aynı, o yüzden biraz şey oldu! Bush gitti, ben geliyorum... Bir değişiklik olsun diye... Çok şey beklemeyin yani! Zaten kriz falan, para yok. Beyaz Saray'ın perdelerini bile değiştirmeyeceğiz herhalde."

Kriz dönemlerinde güçlenmesi öngörülen faşizm de güzel bir tokat yemiş oldu! Obama'nın Türkiye'ye etkisinin sadece gündemdeki meselelerle sınırlı kalmamasını, zihniyette de bir hareketlenme yaratmasını umalım!


"Bu gece yengenizle sabaha kadar beş posta!"

Önemli Mesele:
Biz "zenci" dediğimiz zaman yanlış mı oluyor, aşağılama mı içeriyor? "Siyahi" mi dememiz lazım? Yarın öbür gün başkana karşı yanlış olmasın...

7 yorum:

s dedi ki...

Zenci dersek yanlis olmaz ama, eti Negro dersek yanlis olur bence.. hatta Eti negro yirsek o daha yanlis olur.. zaten Barrack dereken de ayip etmiyor muyuz baskana.. ama bence Fahir agziyla (yani agiz mi lehce mi onu da bilemiyorum) "Baskan" diyelim en guzeli..

gochemoche dedi ki...

suudi arabistanli bir arkadasim "zenc" kelimesinin arapcada siyah manasina geldigini soyledi, o yuzden ha siyahi demisiz ya zenci fark etmiyor sanirsam.

Oya dedi ki...

şu önemli mesele durumu..
bu konuyla ilgili çok taze bir zılgıt yemiş biri olarak şunu söyleyebilirim ki,
"zenci" denmesi rahatsızlık yaratabiliyor..

yeniden hatırlamak çok acı verse de aynen aktarıyorum:
söz konusu adam avrupalı bir zenciydi..
kendisine normal olarak zenci dedim..
arkadaş "zenci demiycen afrikalı-amerikalı" diyeceksin dedi..
"e ama amerikalı değil" dedim..
"o zaman siyahi diyeceksin" dedi..
"neden sana kahveremgimtrak diyor muyum?" dedim..
küstü!

bizim memlekette sorun yaratmıyor..
arkasından da rahat rahat konuşabilirsiniz..
ama ben bir kere de vatan toprakları dışında "nigger" demiştim..
sakın siz demeyin..
demedi demeyin..

Duygu dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Turunç dedi ki...

bence cok da dusunmeye gerek yok. sezen cumhur onal seneler once bulmus en kral hitap seklini: "cukulata" renkli diyelim olsun bitsin...

hypo dedi ki...

African-American diyeceksin güzel kardeşim.

Duygu dedi ki...

Yav ben bu konuyu tartıştığınız radyo programını yeni dinledim. Podcast ile takip ediyorum ve ABD'den bildiriyorum (daha önce yukarıda bi yorum yazmıştım, yanlışlıkla sildim).

Radyo'daki tartışmanızı duyunca deney yaptığım masadan kalkıp geldim yeni yorum giriyorum. Hasta ruhlu demeyin işallah.

Şimdi bu "nigger" kelimesinin durumu çok bambaşka. Ben ABD'nin güneyinde, yani Amerikalı zencilerin en tutucu olduğu bölgede yaşıyorum. Buradaki bir zenciye "nigger" diye hitap ederseniz -hiç abartmıyorum- kafanıza sıkarlar. En iyi ihtimalle bir güzel pataklarlar. Zaten duyduğum kadarı ile bu kelimeyi beyazların kullanması "yasak". Beyazlar bu kelimeden "N Word" diye bahsediyorlar (Fuck'tan da F word filan diye bahsettikleri gibi). Ama işin komiği, zenciler kendi aralarında birbirlerine "hey nigger!" diye sesleniyorlar. Yani bu bi çeşit, kızların arkadaş arasında birbirine kaltak diyebilmesi, ama dışardan biri içlerinden birine kaltak derse olay çıkması gibi.

Şimdi Türkiye'de kullandığımız zenci kelimesinin hiçbir zaman böyle yüklü bir geçmişi, kültürel histerisi olmadı. Amerikalı beyazlar zencilere karşı inanılmaz önyargılılar, (en azından Güney için -Louisiana- konuşuyorum). Buraya ilk geldiğimde beni en çok şaşırtan şey, arkadaş gruplarının sadece siyah ya da sadece beyazlardan ibaret olması, bu insanların birbiri ile hiçbir sosyal iletişiminin olmaması, sadece iş gereği iletiştikleri idi. Zaten herkes kendi mahallesinde yaşıyor, beyazlar zenci mahallelerinden arabayla bile geçmiyor.

Burada zenciler de en az beyazlar kadar ırkçı. Çok defa "devlet dairesinde" bana bok gibi davranan ama zenci kardeşinin işini hemen halleden teyzeler gördüm.

Yani teoride ırk ayrımı yok, ama sosyal olarak ciddi bir ayrım var, kafalarda inanılmaz önyargılar var.

Böyle bir ortamda "nigger" deyince tabi döverler adamı.

Ama Türkiye'de eski köye yeni adet, pataklayasım geliyor benim valla bu saçma sapan "yok zenci denmez" laflarını çıkaranları. Beni büyük halam küçüklüğümden beri "zenci popolu kızım" diye sever. (beni bu örneği vermek zorunda bırakanları kınıyorum ayrıca :) Zenci kelimesinde bir problem yoktu bizim ülkemizde kültürel, sosyal olarak, çünkü biz o kelimeyi sarfederken hiçbir zaman bir beyaz amerikalının kafasında sahip olduklarına sahip olmadık. Kafamızda bir ayrım yoktu, şimdi kelimeleri ayırarak kafamızda da bir ayrım yaratmak mı söz konusu oluyor malesef bilemiyorum.

Benim ruh hastası olduğumu düşünmeniz pahasına bu hastalıklı uzun yorumu giriyor, selamlar ediyorum.